Juuretisega rukkileib

Meie pere uus lemmikleib, maitseb palju paremini kui poestostetud, säilib toatemperatuuril kuni kaks nädalat.
Kõige parem oleks küsida tuttavalt leivalküpsetajalt juba ''sissetöötatud'' juuretis, aga selle võib valmistada ka ise. Sellest kogusest saab 3 1-kg leiba.

Retsept raamatust leivad,saiad, sepikud

Juuretis
3-4 viilu rukkilieba(soovitavalt ainult rukkijahust)
5 dl hapupiima

Tainas
4 sl juuretist
1.5 l käesooja vett
1.5-1.8 kg rukkijahu(mina segasin liht,täistera ja püülijahu)
3 dl muscavado suhkrut või toorroosuhkrut
6tl peent meresoola
5 sl linaseemneid
2 sl köömneid
2.5 dl mahedaid rukkihelbeid
1 dl linnasejahu
Määrimiseks
võid

Juuretise valmistamiseks pudista leib kaussi. Vala peale hapupiim ja sega läbi. Jäta rätiku alla sooja kohta ööpäevaks hapnema.
Taina tegemiseks sega suures kausis 4 spl juuretist käesooja veega. Lisa 7 dl rukkijahu ning sega ühtlaseks kördiks. Kata kauss kile ja rätikuga ning jäta segu sooja kohta 12-16 tunniks hapnema.

Järgmisel päeval lisa suhkur, sool, jahvatatud linaseemned, köömned ja rukkihelbed. See järel sega hulka linnasejahu ja ülejäänud rukkijahu. Tainas peaks jääma paks aga pehme, piisab ainult segamisest, sõtkuma ei pea.
Võta 4 sl tainast ja pane külmkappi järgmise korra juuretiseks. Jaga ülejäänud tainas 4 ( kui on suuremad leivavormid, siis 3) võitatud keeksi või leivavormi, nii et nad oleks täidetud kolmveerandi ulatuses. Silu pealt külma veega ja torka näpuga augud sisse et saaksid jälgida kerkimist. Pane 3-4 tunniks rätiku alla sooja kohta kerkima.
Küpseta 250 kraadises ahjus 15 minutit, et saada krõbe koorik. Alanda siis ahju temperatuur 200 kraadini ja küpseta veel 30 minutit, kuni leiva ääred löövad vormi küljest lahti. Määri soovi korral pealt võiga, et saada kanuis läige. Jäta räti alla jahtuma soovitavalt üheks ööks.

Õigesti käima läinud juuretis
Leivatainas kui on lisatud kõik koostisained
Kerkima pandud leib

Labels: