Selle hoidistamishooaja avasin rabarberimoosidega. Senini olen jõudnud teha kahte rabarberitšatnit ja kolme rabarbrimoosi.
Rabarberi-ingverimoos
Koostis:
1 kg rabarbrit
500 g suhkrut
veidi vett
2 kuni 3 tl riivitud värsket ingverijuurt
Valmistamine:
Loputa ja koori rabarbrid. Lõika 1 cm tükkideks.
Pane rabarbritükid suurde potti, sega juurde suhkur. Lisa väike tilk vett ja kuumuta hästi tasasel tulel, aeg-ajalt põhjast segades, umbes 10 minutit.
Nüüd lisa 2-3 tl riivitud ingverijuurt ning kuumuta edasi, kuni rabarber on pehme ja moos on paksenenud. Selleks kulus veel umbes pool tuni. Moos peaks olema valmis kui ta on ''läbipaistev''. Keetmise ajal koori tekkiv vaht.Täida pestud ja kuumutatud klaaspurgid servani moosiga. Kaaneta hoolega.
Sellest kogusest tuli 4 pooleliitrist purki.
Retsept nami-namist
Rabarberi-marjamoos
Hea võimalus külmutatud marjade ära kasutamiseks, et uutele ruumi teha. Mina kasutasin põldmarju ja punaseid sõstraid pooleks, aga sobivad kõik marjad, eriti hästi maasikad:)
1.25 kg rabarberit
500 g marju
250 ml vett või õunamahla
1 kg suhkrut
1 sidruni
noaotsaga soola
Tee nii
Sega marjad, rabarber ja õunamahl potis ja keeda madalal tulel 15 min kuni rabarber on pehme. Lisa sidrunimahl, suhkur ja sool ja keeda, samal ajal vahtu koorides, kuni moos on valmis.
Pane kuum moos puhtatesse purkidesse ja kaaneta. Sellest kogusest saab 5 purki moosi.
Retsept on David Lebovitzil blogist.
Rabarberitšatni
Hapukas tšatni, mis sobib hästi lihaga, kanaga või näiteks saia peale koos brie juustuga
Vaja läheb:500 g rabarberit
2 suurt sibulat
6 spl mett
5 spl veiniäädikat
2 tl karrit
1 tl sinepiseemneid
1 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
0,5 tl jahvatatud vürtsköömenit
Koori ja tükelda rabarber ja sibulad, pane kõik komponendid paksupõhjalisse potti ja keeda tasasel tulel ilma kaaneta aeg-ajalt segades umbes tund. Pane kuumalt purkidesse ja kaaneta.
Rabarberitšatni tšilliga Hea vürtsikas rabarberikaste mis sobib väga hästi lihaga ja ka Brie juustuga bruschetta peal.
Kogusest saab 1 l kastet.
Vaja läheb:
500 g rabarberivarsi
2 punast sibulat
3 punast tšillipipart(võib ka rohelist)
4 küüslauguküünt
4 cm ingverijuurt
2 dl suhkrt
1 tl soola
0.5 dl õunaäädikat
1 tl valget pipart(või valge pipra teri)
Tee nii:
Koori ja tükelda rabarberid 3 cm pikkusteks juppideks. Lõika tšillipiprad pikisuunas pooleks, puhasta seemnetest ja haki peeneks. Peenesta sibul, küüslauk ja ingver. Tõsta potti rabarber, tšilli, sibul, küüslauk, ingver, suhkur, sool, äädikas ja valge pipar, hauta keskmisel kuumusel 30 minutit. Kalla kuum kaste steriliseeritud purkidesse, sule õhukindlalt ja jahuta. Lase enne söömist paar päeva maitsestuda.
Labels: hoidised, rabarber