Lahtine kõrvitsapirukas kitsejuustuga

Seda pirukat olen sel hooajal juba mitu korda teinud ja teen veelgi, sest kõrvitsat mul veel sügavkülmas leidub. Mõnus lõunasöök, mis valmib suhteliselt kiiresti kui kõrvitsa oled enne ahjus valmis röstinud. Sobib hästi kergeks lõunasöögiks koos värske salatiga või näiteks brunchil pakkumiseks. Kõrvits ja kitsejuust on kokku loodud, aga kellele kitsejuust sümpaatne pole, võib selle asendada ka parmesaniga. Pirukas saab ikka maitsev:) Gluteenivaba põhja jaoks asenda spelta-ja rukkijahu samas koguses riisi- ja maisijahuga. 



Vaja läheb:

Põhi
100 g speltajahu
100 g rukkijahu
0.5 tl soola
0.5 tl küpsetuspulbrit
1 muna
60 g külma võid
80 g hapukoort 

Täidis
400 g röstitud kõrvitsaviile
2 spl võid
1 suure porru valge osa
3 muna
3 dl piima või koort
100 g kitsejuustu ( kasutasin hallitusjuustu)
50 g riivitud parmesani ( võib ka välja jätta)
soola, pipart

Tee nii:
Põhja jaoks sega kuivained omavahel ja haki noaga hulka külma või kuubikud.  Lisa muna ja hapukoor ja töötle ühtlaseks taignaks. Pane tainas võitatud 24-26 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtesse ja pane 30 minutiks külmkappi.
Kõrvitsa röstimiseks lõika kõrvits umbes poole cm paksusteks viiludeks sega natukese oliivõliga, maitsesta soola ja pipraga ja rösti 200 kraadi juures umbes 15 minutit. Kõrvits ei tohiks liiga pehmeks  minna, sest piruka sees küpseb ta veel edasi.
Samal ajal hauta pannil keskmisel kuumusel porru või sees pehmeks. Selleks kulub umbes 10 minutit. 
Tee kahvliga piruka põhja augud ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit. 
Täidise jaoks klopi munad piimaga lahti ja maitsesta soola ja pipraga. Lõika kitsejuust viiludeks.
Pane piruka põhjale porru siis kõrvitsaviilud ja kalla peale piima-munasegu. Kata kitsejuustuseibidega ja riivitud parmesaniga ja küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Serveerida võib nii soojana kui külmana.



Labels: , , ,