Chilli on üks mu lemmik mugavustoite. Mõnus
tummine ja vürtsikas hautis, mis muutub iga päevaga paremaks. Mulle meeldib
teha korraga suurem ports ja siis seda mitu päeva nautida. Sobib see hästi nii
riisi, kartulitega, tatraga kui ka tortilla sisse panemiseks. Miks ka
mitte serveerida lihtsalt hapukoore või guacamole ja krõbeda ciabattaga. Chilli
con carne, nagu ka teised tomatised hautised, tahavad pikka hautamist.
Tavaliselt valmistan seda nädalavahetusel, panen chilli juba peale hommikusööki
hauduma, siis saavad maitsed korralikult välja kujuneda ja lõunaks on tummine
hautis valmis. Chilli con carne retsepte leidub internetis sadu erinevaid.
Palju kasutavad hautamisel ka tumedat õlut, mina olen kasutanud punast veini ja
veisepuljongit. Lisan cillile alati ka paari tükki tumedat šokolaadi, mis lisab
hautisele täidlust. Peekon annab mõnusat suitsust maitset ja kaneelikoor teeb
maitse veel salapärasemaks.
8-le
Vaja läheb:
1 kg veisehakkliha ( mida kõrgem kvaliteet
seda parem hautis saab!)
150 g suitsupeekonit
2 suuremat sibulat
4 küünt küüslauku
3 punast tšillikauna
1 punane paprika
1 kollane paprika
2-3 porgandit
800 g purustatud tomateid
4 spl tomatipastat (kontsentreeritud)
2 red-kidney oa konservi
1 klaas punast veini
1-2 klaasi vett
1 veisepuljongikuubik
1 kaneelikoor
2 tl vürtsköömnepulbrit
1 tl tšillihelbeid
1 tl suitsutatud paprikapulbrit
paar tükki tumedat šokolaadi
soola, pipart
Serveerimiseks
Riisi, kartuleid või tatart
Hapukoort
Tee nii:
Lõika peekon tükkideks ja prae krõbedaks.
Jäta peekonist tulnud rasv pannile ja tõsta peekon köögipaberile nõrguma. Pane
pannile hakkliha ja prae paar minutit, lisa ka hakitud tšilli, sibul,
küüslauk,hakitud paprika ja porgandid ja prae veel umbes 5 minutit. Maitsesta
soola ja pipraga. Võta haudepott või lihtsalt suurem pott ja aja 2 spl õli
kuumaks. Lisa tomatipasta (mitte purustatud tomatid!)ja vürtsid ja pruunista
paar minutit kuni tomatipasta muutub pruunikaspunaseks. Lisa punane vein ja
kraabi tomatipasta põhjast lahti. Nüüd lisa hakklihasegu, purustatud tomatid,
vesi ( lisa alguses 1 klaas ja haudumise ajal kui vaja lisa rohkem) ja puljongikuubik
ja sega läbi. Hauta vähemalt 1,5 tundi, mida kauem, seda parem. 30 minutit enne
valmimist lisa loputatud kidney oad ja šokolaad.
Labels: hakkliha, soolane