Need riisipaberirullid, mida kutsutakse ka suverullideks ja värsketeks kevadrullideks on pärit vietnami köögist. Mõnus kerge lõunasöök või vahepala, mida saab teha nii ligaha kui ka lihata. Täidise ainete valimisel saab igaüks ise oma fantaasial lennata lasta, aga tavaliselt käib rulli sisse paari erinevat sorti värskeid köögivilju, riisi või mungaoa peenikesed nuudlid, erinevaid värskeid ürte ja liha/kala/mereande. Olen teinud krevettidega, makraga ja ka ainult juurvuljadega rulle ja mulle on kõik väga meeldinud! Dippimiseks sobib lisaks neile kahele kastmele, mida ma teiega siin jaga sobivad ka sweet chilli kaste või lihtsalt sojakaste.
Umami retseptiblogis on hea piltidega õpetus, kuidas rulle valmistada.
Vaja
läheb:
Riisipaberi lehti
krevette, makrat või muud liha (soovi korral)
porgand
kurk
paprika
avokaadot
rohelist sibulat
riisinuudleid
salatilehti
basiilikut, koriandrit, piparmündi lehti või muid meelepäraseid värskeid ürte
Kaste
1
1,5 spl kalakastet
1 hakitud küüslaugu küünt
pool tšillikauna
1 spl suhkrut
1,5 spl laimimahla
1 spl sojakastet
Kaste 2
3 spl maapähklivõi
3 spl keedetud vett
1 laimi mahl
2 tl sojakastet
2 tl suhkrut
Tee
nii:
Pane riisinuudlid kaussi ja kalla peale
keev vesi. Hoia 5 minutit kaane all. Kurna vesi ära.
Lõika porgand, kurk, paprika ja roheline
sibul peenikesteks ribadeks.
Pane kõik täidise ained lauale valmis. Aseta lauale ka kauss sooja veega.
Kasta riisipaber paariks
sekundiks sooja vette ja laota see enda ette taldrikule
Tõsta paberi
endapoolsesse äärde veidi kurki, porgandid, koriandrit, basiilikut ja
münti, nuudleid, rohelist sibulat ja salatilehte.
Tõsta endapoolne
riisipaberi äär täidise peale ja rulli veidi. Nüüd tõsta mõlemad
riisipaberi küljed keskele kokku ja rulli kevadrull lõpuni kokku. Rulli
niimoodi kokku kõik kevadrullid.
Kastmete jaoks sega kokku
kõik kastme komponendid ja söömisel dipi suverulli ots kastme sisse. Serveeri kohe! Kui tahad serveerida hiljem, siis mässi iga rull eraldi toidukile sisse, muidu kuivavad rullid ära.
Labels: aasia maitse, taimetoit