Krõbe granola kardemoni ja tahhiiniga

...ehk küpsetatud müsli seesamiseemne pasta ja kardemoniga



Kui juhtun nädalavahetuseti kodus olema, siis tavaliselt veedan enamuse sellest ajast köögis. Minu jaoks on see mediteerimine, saan omi mõtteid mõelda ja samal ajal midagi maitsvat valmistada. Tihti valmistan siis ette ka toidud järgmiseks nädalaks, röstin kanafileed ja juurvilju, mida töönädalal kooli lõunaks kaasa võtta. Lisaks sellele küpsetan leiba ja ka granolat, mida on hea hommikul kohupiima või jogurti peale panna, aga ka lihtsalt purgist näksida :)

Granola ja müsli vahe seisneb selles, et granola on ahjus küpsetatud koos maitseainete, suhkru/mee ja  õliga. Poest ostetuna on nendes tihti liiga palju suhkrut ja rasva, seepärast teen seda alati kodus. Tervislikuma variandi valmistamiseks võib suhkru näiteks banaani ja datlipüreega asendada, näiteks nagu selles granola retseptis.  

Tahhiini ehk seesamiseemnepastat teavad inimesed ehk kõige rohkem hummuse koostisosana. Aga tegelikult võib seda kasutada ka näiteks salati kastmetes, pudru peal, leivakattena. Miks mitte ka müsllis :)

See retsept mida ma täna teiega jagan on pigem vähemagus ja tänu kardemonile väga aromaatne. Tahhiini ja kardemon sobivad omavahel super hästi kokku ja kindlasti ei jää see viimaseks toiduks, kus ma nende kooslust katsetan. Granolas on tunda pigem kardemoni, tahhiini maitse jääb tahaplaanile, lisades kerget soolakust ja täidlust.

Granolat valmistades peaks meeles pidama, et see on valmis siis kui haerahelbed on kuldpruuniks küpsenud. Ahjust välja võttes ei ole granola veel täiesti krõbe, aga jahtudes muutub see krõbedaks. Kui jääd ootama, et müsli ahjus krõbedaks läheks võib juhtuda, et kõrvetad selle hoopis ära (trust me, I know :D).



Sellest kogusest saab 1.5 l müslit
Aega kulub: 10 minutit ettevalmistuseks + 35-40 minutit ahjus

Vaja läheb:

6 dl jämedaid kaerahelbeid
2 dl kookoshelbeid
2 dl hakitud mandleid
2 dl päevalilleseemneid
2 tl kardemoni
1 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
0.5 tl soola
1.5 dl mett
75 g sulatatud võid
4 spl tahhiinit

Tee nii:
Kuumuta ahi 180 kraadini
Sega või, tahhiini, mesi ja maitseained kokku, vajaduse korral kuumuta segu, et mesi ja tahhiini oleks vedelad (see on vedel segu). Sega kokku kõik teised kuivained ja lisa vedel segu, sega korralikult läbi, et kõik koostisained oleks vedela seguga kaetud. Kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga ja laota granola ühtlase kihina küpsetuspaberile. Küpseta 35-40 minutit, peale esimest 20 min, sega granolat, peale seda kontrolli peale igat 10 minutit valmidust. Granola on valmis kui kaerahelbed on kuldsed. Pane tähele, et täiesti krõbedaks läheb granola alles jahtudes, ahjust välja võttes võib see veel pehme olla. Säilita õhukindlas purgis, päikesevalguse eest peidetuna. Säilib see nii vähemalt 1-2 nädalat, aga elu on näidanud, et see süüakse enne ära :)




Labels: , , ,