Koreapärane metsseahakkliha riisiga



Huvi Korea köögi vastu sai alguse kimchi projekti ette võtmisest. Enamik inimesi ehk oskabki ainult kimchit näiteks tuua Korea köögist rääkides. Maailma toidumeediast on silma jäänud, et Korea köögi populaarsus üle maailma on kasvamas, suuresti tänu populaarsuse tõusule Ameerikas. Hiljuti ilmus Deuki Hongi ja Matt Rodbar-i raamat ''Koreatown'', kus antakse ülevaade USA parimatest korea toidukohtadest, läbi restoranide parimate retseptide ja omanike lugude. Hiljuti jõudis see raamat ka minu postkasti ja paljud retseptid sealt olen ka ära märkinud, mis lähevad kindlasti katsetamisele.

Korea kööki iseloomustavad teravus, mida annavad toidule gochugaru (korea chillihelbed) ja gochujang (fermenteeritud tšillipasta), umami maitse, mida lisatakse toidule doenjangi-ga (fermenteeritud sojaubadest valmistatud pasta, mis sarnaneb jaapanlaste misole) ja kindlasti ka seesami seemne õli lisamine peaagu igale poole :)

Need koostisosad olen ka endale koju varunud ja lähiajal võib blogist kindlasti rohkem Koreapäraste toitude katsetusi näha.

Täna jagan ma teiega aga retsepti, mida tegin juba enne Korea köögi huvitavasse maailma sukeldumist. Olen juba pikemat aega mõtisklenud, et kuidas ulukiliha aasiapäraste maitsetega kokku sobitub. Internetist selliseid retsepte väga palju ei leia. Mõneti on see ju loogiline, palju metssigu ja põtru siis ikka Tai ja India metsades ringi liigub?
Prantsusepärastes hautistes olen tihti asendanud veiseliha metssealihaga. Miks siis mitte sama võtet kasutada ka muude köökide puhul. Mul on hea meel, et katsetasin, sest tulemus on super.

Koreapärast hakkliharooga olen teinud ka veiselihaga aga rohkem just metsseahakklihaga. Metsseahakkliha on meil kodus sügavkülmas alati, selle eest hoolitseb mu kallis isa :)
Ei tasu karta, et toidul on spetsiifiline ulukiliha maitse. Esiteks, on see maitse ainult väga vanadel isasloomadel, mida on harva saada. Teiseks, on see koreapärane kaste suhteliselt tugeva maitsega, mis isegi ''vana looma'' maitse ära varjab (kui seda peaks olema :)).

Toit valmib väga kiiresti, sobib ideaalselt argiõhtuks. Lisandiks nagu ikka koreapärastel toitudel riis ja kimchi, mis sobib siia nagu rusikas silmaauku. Seda kinnitab ka fakt, et kimchi suhtes pigem skeptilised olevad isa ja R. isegi sõid seda hea meelega. Isa küll nõudis suus tulekahju kustutamiseks hapukoort nagu Eestlastele kohane. Seda ma siiski koostisainete nimekirja ei lisaks :) Hakkliharoale lisan tavaliselt juurvilju, mida parajasti kodus leidub. Kes värskeid köögivilju ei viitsi hakkida, võib toidule lisada ka külmutatud vokisegu, sobib ideaalselt.



Aega kulub: 30 minutit
Kogusest jätkub: 4-le

Vaja läheb:

500 g hakkliha
1 spl õli
pöidlasuurune jupp ingverit, riivituna
3 küünt küüslauku, peenelt hakitud
1 punane sibul
1 punane paprika
1 porgand, riivitud
200 g seeni (soovi korral)
4 rohelise sibula vart

Kaste:
3 spl pruuni suhkrut
4 spl sojakastet
1 spl seesamiseemne õli
1 spl sirachat või sambal oeleki (kui teravaid elamusi ei otsi, vähenda kogust)
0.5 tl tšillihelbeid
1 spl riisiäädikat
pool dl vett

Serveerimiseks:
Keedetud riisi ja kimchit

Tee nii:

Valmista ette juurviljad- haki kõik peeneks. Haki ka roheline sibul, eralda valge ja roheline osa. Valge osa läheb pannile koos juurviljadega, roheline alles lõpus. Sega valmis ka kaste.
Kuumuta pannil õli ja lisa ingver ja küüslauk. Pruunista umbes 30 sek. Lisa hakkliha ja pruunista paar minutit, siis lisa ülejäänud juurviljad. Prae keskmisel kuumusel umbes 10 minutit, kuni juurviljad on pehmed. Sega kokku kaste. Lisa see hakklihasegule ja kuumuta veel 3-5 minutit, kuni vedelik on veidi aurustunud. Sega juurde rohelise sibula roheline osa. Serveeri aurutatud riisi ja kimchiga.



Labels: , , , ,