|
Kaheksajalad kuivavad Artemidas |
Juulikuu
esimesel poolel olin oma perega juba traditsiooniks saanud suvisel reisil. Sel aastal valisime külastamiseks Kreeka. Veetsime aega Santorinil, Milosel ning
Ateenas ning selle lähiümbruses.
Kui
tavaliselt pannakse reisile minnes paika plaan, mis vaatamisväärsusi
külastatakse, siis mina planeerin, kuhu sööma minna. Minu jaoks on kõige huvitavam
ja mõnusaim reisimise juures uue toidukultuuri avastamine ja tundma õppimine. Ja
kuidas seda veel paremini teha, kui mitte süües!
Enne
reisi uurisin, milliseid roogasid peaks erinevates
kohtades kindlasti proovima, missuguseid restorane külastama. Sel aastal kasutasin
esmakordselt ka TripAdvisori abi. Tänu sellele leidsin mõned varjatud pärlid
Kreeka väikelinnades, millest teised reisiblogid vaikivad.
Toidukultuurist hea ülevaate saamiseks valin alati restoranid, mis vastavad järgmistele kriteeriumidele:
•
seal söövad kohalikud;
•
puuduvad piltidega menüüd ja ahistavad kelnerid, kes tänavalt sind juba
sööma kutsuvad;
•
restoran on vaiksemal tänaval või kohas, kuhu turistid tihti ei satu;
•
menüü on kohalikus keeles, äärmisel juhul ka inglise keeles;
•
hinnatase on mõistlik.
Mis
puudutab hinnataset, siis Kreekas on väga soodne välja süüa. Nelja
peale maksime keskelt läbi 60 €. Selle eest võtsime alati 4-5
eelrooga ja 3 pearooga, lisaks veini ja vett, mõnikord ka kohalikku õlut.
Toidupoes
hindu vaadates tundus, et kodus söögivalmistamine võib lõppkokkuvõttestulla palju
kulukam. Kohalikelt selle kohta küsides tuli välja, et enamik kreeklasi
ostab oma toidu turult ja tõesti, turul oli kaup ligi poole odavam.
Kreekas
peaks kindlasti külastama mõnda kohalikku tavernat ehk kõrtsi-pubi, mis on tihti armsad väikesed pererestoranid. Kreeka toit on ideaalne jagamiseks ja seda
tegime ka meie kohalikke tavasid järgides. Nii saab suurema seltskonnaga reisides palju erinevaid toite maitsta.
Road,
mida Kreeka reisi ajal kindlasti proovida tahtsin, olid kreeka salat, praetud
juust ehk saganaki, grillitud halloumi ja muidugi mereannid. Need kõik said
ka järele proovitud. Seejuures sai praetud juustu ja salatit söödud vist küll igas kohas.
Kokku sõime väljas 10 päeva jooksul14 korda! Fetajuust on kreeka toitude üks lahutamatu osa ning võib kindel olla, et hetkel on mul feta
juustust küll isu täis.
|
See on vaid 1/4 kõigist Kreeka salatitest mis me reisi ajal proovisime! |
Lisaks avastasin reisil ka mõned uued lemmikud nagu praetud
suvikõrvitsapallid, dolmad (täidetud marineeritud viinamarjalehed) ja lihapallid tomati-fetajuustukastmes, viimaseid plaanin
ka kodus kindlasti järgi teha.
Postituse lõpus jagan
teiega ka mõned Ateena ja selle lähiümbruse söögikohtade soovitused, mis kindlasti vääriksid külastamist.
Saabusime Ateenasse varahommikul ja lahkusime Ateenast 10 päeva hiljem hilisõhtul. Saabudes oli meil aega 12 tundi kuni järgmise lennuni, seega otsustasime minna randa. Sõitsime Artemidasse, mis asub 10 km ja 15
minutilise taksosõidu kaugusel lennujaamast. Rand oli päris puhas. Kui on
vaja lennujaamas aega parajaks teha, tasub kindasti sinna minna. Ateena
kesklinnast on aga mõnusamad rannad Vouliagmenis. Sinna tasub kindasti tervet
päeva veetma minna.
Artemidasse
minek tuli spontaanselt. Selle linna jaoks polnudki mul restorani valitud.
Kasutasin TripAdvisori abi. Valisime välja restrorani, mis hinnangute
põhjal on parim restoran Artemidas.
|
Arontikoni tavern Artemidas |
Arhontikon-i
taverna (Leoforos Vravronos 12, Artemida 19016)
|
Restoranist sai otse rannaliivale astuda |
Restoran
on kõrget hinnangut väärt, sest toit oli väga hea, teenindus kiire ja sõbralik ning asukoht oli ka imelise vaatega. Sõime põhimõtteliselt mererannas, otse
restoranist sai rannaliivale astuda.
Meeldejäävaimateks
roogadeks olid kindlasti mereannid. Siin sain ma selle reisi parimat
täidetud kalmaari, mis oli väga hõrk, ning grillitud kaheksajalga. Eelroogadest
oli parim suvikõrvitsa pätsikesed tadzikiga.
|
Töidetud kalmaas tomati ja fetajuustuga |
Reisi lõpus olime Ateena
linnas 5 päeva. Selle aja jooksul jõudsime mitmeid söögikohti külastada.
Jagan teiega neist kolme, mis kõik olid erinevates linnaosades. Nendesse kohtadesse läheks kindasti veel tagasi kui siiakanti satun.
Filema (Romvis
16, Athens 10562, Greece)
|
Parim kofta kebab Ateenas oli Filemas |
Restoran
asub Ateena kesklinnas ühel vaiksemal kitsal tänaval, mis on väga lähedal
peamistele paksult turistidega täidetud ja poodidega sillutatud jalakäijate
tänavatele ja Syntagma väljakule. Päeval on sellel kitsal tänaval kauplejad oma
turukaupadega, aga peale kella 6-te panevad nad oma ärid kinni ja siis on see
ideaalne koht õhtusöögi nautimiseks. Hinnad on Filemas väga normaalsed ja
teenindus oli kiire ja sõbralik. Maitsesime seal nii mereande kui ka liha. Kõige meeldejäävam oli kofta kebab ja mõnusalt mahlased praetud suvikõrvitsapallid.
Restoranis einestas ka palju kohalikke, nii et autentse elamuse saab sealt
kindlasti!
|
Perepilt Diomatarises |
Ühel
õhtul otsustasime, et läheme kodu lähedale välja õhtut ja veini nautima. Söömist
ei olnudki plaanis, sest olime väga hilise lõuna teinud ja kõhud olid veel
kõigil täis. Otsustasime Diomatarise kasuks, sest see oli meie Airbnb-le väga lähedal
ja TripAdvisori järgi meie piirkonna kõige kõrgemalt hinnatud restoran. Lauad
olid paigutatud restorani teisele korrusele, kus sai õhtustada vabas õhus. Tegu
on pererestoraniga, kus kõik pereliikmed olid kas köögis tööl või teenindamas.
Inglisekeelne menüü oli neil väga kehva ja võib arvata, et nende peamised
külastajad on kohalikud. Jõudsime sinna poole kümne paiku ja olime õnnelikud,
et saime veel ühe viimase vaba laua. Teenindus oli väga sõbralik ja teenindaja
oli väga meeldivalt üllatunud, kui tellisime toite, mida tavaliselt turistid ei
telli. Diomataris pakub kreeta kööki ja menüüs oli palju erinevaid lihatoite, salateid
ja huvitavaid eelroogi, mis erineisid mujal tavernates proovitud toitudest.
|
Täidetud kõrvitsaõied fetajuustuga |
Eelroogadest
tellisime saganakit (preatud juust), salatit granaatõunaseemnetega ja Kreetalt
pärit kõvajuustuga ning täidetud kõrvitsaõisi, mis said ka meie lemmikuks seal tavernas. Pearoaks võtsime hautatud kitse,
mis oli tõeliselt pehme ja maitsev.
Mavro
Provatosse läksime pärast Kallimarmaro külastamist. Kallimarmaro ehk Panathinaikó staadion on
olümpiastaadion, mis ehitati esimeste modernsete olümpiamängude jaoks 18. sajandil. Restoran on sellest 5 minutilise jalutuskäigu kaugusel ja asub
vaiksel tänaval kortermajade rajoonis. Kuna koht on turistide teeradadest veidi
kõrval, siis einestasid seal pigem kohalikud või teadlikumad turistid. Niisama
linnapeal ringi konnates sinna ei satu. Meie läksime sinna hilist lõunasööki
nautima ja saime kohe endale laua. Kes aga soovib lõunaks või õhtusöögiks
minna, siis on soovitav laud broneerida.
|
Fava |
Sõime grillitud halloumit, mis
oli super hea. Santorini fava (kollastest hernetest tehtud dip) ja praetud feta
meega viisid lausa keele alla. Pearoogadest soovitan tellida küpsetuspaberi
sees röstitud lammast ja sealfileed. Need serveeritakse koos feta juustuga. Lihatükid olid väga mahlased ja pehmed. Teenindus oli väga sõbralik ja autentne
ning hinnad mõistlikud!
Ülevaate kreeka saarte - Santorini ja Milose- toitudest teen oma järgmises postituses.
|
Praetud feta juust meega |
Küsimus jälgijatele- Mis on teie lemmikud kreeka köögis ja mis on teie soovitused, kuhu Ateenas sööma minna?
Labels: kreeka, reis