Maasikagalett




Galeti valistamine on juba pikemat aega mul meeles mõlkunud. Olen oma Instagrami uudisvoos tihti näinud neid lihtsakoelisi pirukaid, mida võib valmistada nii magusa kui ka soolasena. Galett on vaba vormiga pirukas, mida valmistatakse hooajalisest toorainest, mille maitse siis ahjus küpsedes kontsentreerub ning tõuseb tugevamalt esile.
Retsept on väga lihtne - muretaignast põhi, mis aitab küpsetamisel tekkinud mahlu kinni hoida, on ühtlasi ka koogivormi eest. Täidiseks on marjad, puuviljad või juurviljad. Mahlasemaid marju tuleks paari supilusikatäie tärklisega segada, et marjadest eralduv mahl küpsedes pakseneks. See retsept on  ideaalne suvekodusse, sest ei nõua erilisi koostisaineid, töövahendeid ega palju aega. Maasikad minu koogi jaoks tulid otse meie Saaremaa maakodu peenrast. Tõeline luksus.



Retseptist jätkub 8-12 inimesele.

Vaja läheb

Muretainas -
5 dl  jahu
150 g külma või kuubikuid
2 spl suhkrut
näpuotsatäis soola
2 spl jääkülma vett

Täidis -
500 g värskeid (või külmutatud) maasikaid
2 spl maisitärklist
4+1 spl suhkrut
1 muna- pintseldamiseks

Serveerimiseks -
2 dl vahukoort
300 g kohupiimapastat
1 tl vanillisuhkut
2 spl suhkut

Tee nii

Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane ahjuplaat soojenema, siis saad galeti kohe tulikuumale pannile libistada ja põhi hakkab kohe küpsema. Pane kaussi suhkur, sool, või, jahu. Haki väikse noaga võikuubikud ja jahu nii, et need seguneksid jahuga. Noa kasutamine on vajalik, et sa oma käte soojusega võid sulatama ei hakkaks. Kui on võist ja jahust pudi tekkinud, siis lisa vesi ja töötle käega ühtlaseks taignapalliks. Mässi see kile sisse ja jäta 30 minutiks külmkappi (kiirmeetod- tee tainas lapikuks, mässi kile sisse ja siis sügavkülma). Kui tainas ei ole külm, siis ei jää lõpptulemus mõnus, krõbe, helbeline. Järgnevalt lõika suuremad marjad pooleks ja sega suhkru ning tärklisega.
Edasi võta tainas külmkapist välja ja rulli küpsetuspaberi peal umbes 3 mm paksuseks ümaraks põhjaks.




Lisa põhjale marjad, jäta taigna serv 4-5 cm vabaks, et saaksid selle ääreks voltida.  Pintselda taigna servad lahtiklopitud munaga ja puista peale 1 spl suhkrut. Libista pirukas koos küpsetuspaberiga eelkuumutatud ajuplaadile ja küpseta 45 minutit kuni galett on pealt kuldne ja krõbe ning marjasegu on hüübinud.


Serveerimiseks vahusta vahukoor suhkruga ja sega kohupiimaga. Lase galetil jahtuda enne serveerimist muidu võib juhtuda, et serveerimisel voolab marjasegu välja. Maitseb suurepäraselt ka järgmisel hommikul. Head isu!







Labels: , ,