Rebitud metssealiha burger



Ma armastan liharoogi, mida on ahjus tunde madalal temperatuuril hautatud. Kõiksugu hautiseid, mida sa võid ahju nö unustada ning kui lõpuks ahjupoti lihaga välja võtad, on liha mure ja laguneb koost. Sellised pikalt hautatud road on tavaliselt nädalavahetuse luksus, kus toidu võib panna juba peale hommikusööki küpsema.
Kaks aastat tagasi jagasin teiega oma esimest katsetust- rebitud sealiha burgerit. Nüüdseks olen katsetanud ka kanast, pardist ja hanest rebitud liha saada. Kõik on muidugi super maitsvad, kugi kana võib vähese rasvasisalduse tõttu natuke kuivaks jääda.



Täna jagan teiega oma viimase aja lemmikretsepti, mida olen valmistanud juba 5 korral. Rebitud metssealiha retsepti nägin esimest korda Merrit Kiho ''Püssiga köögis'' kokaraamatus. Olin tegelikult juba enne selle peale mõelnud, et katsetada rebitud ulukilihaga, aga varem ei olnud kedagi teist seda tegemas näinud ja arvasin, et äkki liha kuivab liiga ära. Siinkohal peab küll märkima, et iga tükk ei sobi rebitud liha tegemiseks. Liha peab olema rasvasem. Metsloomalihal on selleks ainult kaelatükk.

Tavaliselt söön rebitud liha burgeri vahel. Teisepäeva jääke praen koos riisi ja kimchiga kiireks lõunaks. Rebitud liha kõrvale sobib ideaalselt coleslaw salat. Need kaks on lausa kokku loodud. See kord läksin burgerikuklitega kergema vastupanu teed ja ostsin need poest. Leiburi kõrvitsa röstikuklid mooniseemnetega sobisid selleks  ülihästi.


Rebitud metssealiha burger 
Retsepti idee Merrit Kiho raamatust Püssiga Köögis

Sellest kogusest jätkub 8-10 inimesele
Valmistamiseks kulub 15 minutit ettevalmistamine + 4 h ahjus + 30 minutit kastme kokku keetmine ja salati valmistamine 



Vaja läheb

1.5 kg metssealiha (kaelatükk)
2 sibulat
8 küünt küüslauku
3 spl mett
1 spl vürtsköömneid
1 spl jahvatatud koriandriseemneid
1 tl suitsutatud paprikapulbrit
500 g tomatipastat
5 dl punast veini
2 dl vett
soola, pipart

Kastme jaoks ( mille valmistad lihamahladest, kui liha on valmis)
1 spl worchesteri kastet
1 spl balsamico äädikat
2 spl mett või muscavado suhkrut
soola ja pipart maitse järgi

Serveerimiseks

Burgerikukleid
Coleslaw salatit

Tee nii

Viiluta sibul ja haki küüslauk peeneks, sega kokku kõik marinaadi koostisained, maitsesta soola ja pipraga. Pane liha haudepotti ja kalla peale marinaad. Hauta 150 kraadi juures 3.5-4 tundi kuni liha kahvliga tõmmates mureneb. Peale kaht tundi haudumist keera liha potis ümber. Kui liha on valmis, tõsta see haudepotist välja vaagnale ja tõmba kahte kahvlit kasutades ribadeks. Järgnevalt pane haudepott lihamahlaga pliidile, lisa worchesteri kaste, äädikas, suhkur ja keeda kõrgel kuumusel kuni kaste on vähemalt poole võrra aurustunud. Maitsesta soola ja pipraga. Vajadusel timmi maitseid suhru või äädikaga. Sega pool kastmest rebitud liha hulka. Teine pool jääb burgerikastmeks. Serveeri burgerina või koos riisi ja värske salatiga. 







SaveSave
SaveSave

Labels: , ,