Tummine supp hooajaliste juurviljadega



Sellised tummised supid on väga mõnusad ja kosutavad nende päevade tarvis, kus on eelmine õhtul veidi liiga palju veini nauditud.. :) Tavaliselt teen kreemjaid püreesuppe, aga vahelduseks on selline hautise ja supi vahepealne roog väga hea. Retsepti väga täpselt järgima ei pea, supi sisse sobivad kõik hooajalised juurviljad. Peekoni võib soovi korral välja jätta, kuid see annab mõnusa suistuse maitse leemele ja lisab tummisust. Kõige suurem töö supi valmistamise juures ongi juurviljade hakkimine. Juurviljad võiks hakkida kõik ühesuuruseks, siis valmivad need ühel ajal ja on ka ilus silmale vaadata.

Supi panin kokku Itaalia minestronest ja Pranstuse soupe au pistou-st. Nende mõlema supi ühisnimetaja on värsked hooajalised juurviljad, oad, väikesed makaronid ja supile basiilikust tehtud pesto või pistou lisamine. Minestrone puhul läheb supi sisse serveerimisel pesto ja soupe au pistous pistou ehk ''prantsusepärane'' pesto mis sisaldab kõiki samu koostisosi, mis pesto (basiilik, oliivõli, röstitud seemned), välja arvatud juust ja küüslauk, teinekord lisatakse ka tomatit.


Kogusest jätkub 4-5 näljasele
Aega kulub: 15 minutit juurviljade ettevalmistamiseks ja umbes 40 minutit hautamiseks

Vaja läheb

1 spl oliivõli
120 g peekonit (kasutasin Nõo hommikupeekonit)
2 keskmist sibulat
4 küünt küüslauku
3 keskmist porgandit
1 keskmine suvikõrvits
1 baklazaan, kooritud
1 paprika
1 purk borlotti ube (sobivad ka muud oad)
100 g väiksemat pastat
1.5 l vett
4 spl kanafondi (või 2 kanapuljongi kuubikut)
1 tl kuivatatud tüümiani või paar oksa värsket
soola, pipart


Pesto

50 g basiilikulehti
25 g röstitud kõrvitsaseemneid
5 spl extra virgin oliivõli
1 küüslauguküüs
25 g peenelt riivitud parmesani või muud kõva juustu
2 spl sidrunimahla
soola, pipart

Tee nii

Haki kõik juurviljad ja peekon väikesteks kuubikuteks. Baklazaani peaks koorima, sest nahk on väga tihke ja võib jätta kibeda maitse.  Kuumuta haudepotis või paksu põhjaga potis õli ja lisa peekonikuubikud. Prae paar minutit kuni rasv on sulanud ja liha veidi karamelliseerunud. Lisa sibul ja küüslauk ja kuumuta 5-8 minutit, kuni sibul on läbipaistev. Lisa kõik ülejäänud juurviljad ja hauta umbes 20 minutit, kuni juurviljad on pehmed. Maitsesta tüümiani, soola ja pipraga.  Lisa nõrutatud ja loputatud oad, keev vesi ja puljong või fond. Kui kogu segu on keema läinud lisa ka pasta ja keeda nii kaua kuni pasta on pehme (vaata pasta pakipealt aega). Serveerimisel lisa kausitäie supile supilusikas pestot.


Samal ajal kui juurviljad hauduvad, tee valmis pesto. Lisa köögikombaini või saumiksri kannu basiilikulehed, röstitud kõrvitsaseemned ja hakitud küüslauguküüs. Töötle ühtlaseks järk-järgult oliivõli lisades. Sega juurde riivitud juust ja maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.







Labels: ,