Kimchi hautis (Kimchi-jjigae)



Terve viimase aasta on Korea köök mind köitnud. Selle aja jooksul olen inspiratsiooni ammutanud Korea restorane külastades, sealhulgas ka LA-s, kus elab Seouli järel suuruselt maailma teine Korea kogukond ja toit on vägagi autentne. Lisaks sellele sirvinud hulgim Korea köögi kokaraamatuid ja lugenud selleteemalisi blogisid. Korea köögi tõin enda kööki kimchiga, millest on praeguseks saanud minu igahommikune praemuna või omletikõrvane ja terviseallikas, eriti paslik külmadel talvekuudel, kui C-vitamiini värsketest toodetest rohkelt saada pole. Kimchit valmistan pea iga kuu suuremas koguses ja see on saanud lemmikuks ka sõpradele, kellele seda aegajalt külakostiks viin või tellimuse peale valmistan.

Paar nädalat vana kimchit on niisama hea süüa aga vanemat ja veidi rohkem iseloomuga kimchist saab valmistada palju erinevaid roogi. Seni on minu lemmikuks olnud kimchi pannkoogid, mille retsepti ka teiega varsti jagan. Pikemat aega olen mõelnud kimchi hautist otsast lõpuni ise valmistada. Sel nädalavahetusel oli selleks ideaalne võimalus, sest kappi oli seisma jäänud juba 2 kuud vana kimchi, mis sellise hautise jaoks just ideaalselt sobib. See on Korealaste lemmik viis vanemat kimchit tarbida ja kuuldavasti menüüs lausa iga nädal. Lisaks sellele olin veidi tõbine ja vajasin kokkamis-meditatsiooni taastumisek (minu viis ennast välja lülitada).

Ma ei hakka asja ilustama, see roog ei ole kiireteks argipäevaõhtuteks vaid pigem pikkadeks nädalavahetusteks, kui plaanid köögis terve päeva veeta. Need minu lemmikud J

Kõik algas laupäevahommikul käiguga lihapoodi, kust ostsin supikonte, millel oli ka liha küljes. Kondid olemas, röstisin neid ahjus tunnikese, et saada puljongile tänu Mailliardi reaktsioonile tugevamat lihamaitset. Siis liha potti ja puljond 3 tunniks madalal kuumusel podisema. Neljast liitrist veest ja kontidest jäi järgi üks liiter tummist puljongit, mis jahtudes kallerdus.

Kellel puljonigikeetmise jaoks aega pole, võib selle asendada ka poest ostetud sea- või kanapuljongiga. Puljongikuubikut kasutades ei saa kindlasti võrdväärset lõpptulemust.

Retsepti idee sain siin blogis juba eelnevalt mainitud Koreatown-i raamatust, lisaks sellele uurisin ka oma lemmk Korea köögi toidublogijate Maangchi ja Sue postitusi sellest Korea köögi klassikust.




Kimchi hautis

Kogusest jätkub 4-6 inimesele

Aega kulub
Puljong: 4 tundi
Hautis: 30 minutit

Vaja läheb

Puljong

1.5 kg sea supikogu
1 punt rohelist sibulat
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 spl doengjangi (Selveri gurmee aasiatoodete letis olemas)
pöidlasuurune jupp ingverit

Tee nii

Kuumuta ahi 220 kraadini. Rösti konte ahjus tund aega, kuni liha on mõnusalt karamelliseerunud. Tõsta liha suurde supipotti ja kalla peale 4 liitrit vett. Keeda madalal tulel kaane all, vajadusel vahtu pealt koorides 2 tundi. Haki roheline sibul suuremateks ribadeks, koori sibul ja lõika neljaks, haki ingver suuremateks tükkideks, koori küüslauk. Lisa kõik potti koos doengjangiga ja keeda veel tund aega ilma kaaneta. Kurna puljong ära, vajadusel korda tegevust paar korda läbi tihedama sõela, et saada selgemat leent.  Kui kondid on veidi maha jahtunud eemalda liha kontidelt ja pane kõrvale, seda läheb hautises vaja.

Hautis

Vaja läheb

5 dl hakitud vanemat kimchit
1 dl kimchi mahla
300 g liha, mis puljongi tegemisest järgi jäi (juhul kui ise puljongit ei keetnud siis, sea kõhu- või kaelatükk)
1 spl doengjang-i
1 spl gochujang-i
2 tl gochugaru-t
1 spl suhkrut
1 väike sibul, peenelt hakitud
1 l seapuljongit
250 g tofut
kaunistamiseks peenelt hakitud rohelist sibulat
serveerimiseks keedetud riisi


Tee nii

Sega haudepotis kimchi, kimchi mahl, sealiha, doenjang, gochujang, gochugaru, suhkur ja sibul. Kuumuta kõrgel tulle 5 minutit, aeg-ajalt segades.

Kui hautis on tumepunane ja aromaatne, lisa puljong ja tofu ning aja hautis keema. Seejärel alanda kuumust ja lase maitsete segunemiseks 15 minutit podiseda.

Kaunista hakitud rohelise sibulaga ja serveeri keedetud riisiga.




Labels: , ,