Terve
viimase aasta on Korea köök mind köitnud. Selle aja jooksul olen inspiratsiooni
ammutanud Korea restorane külastades, sealhulgas ka LA-s, kus elab Seouli järel
suuruselt maailma teine Korea kogukond ja toit on vägagi autentne. Lisaks
sellele sirvinud hulgim Korea köögi kokaraamatuid ja lugenud selleteemalisi
blogisid. Korea köögi tõin enda kööki kimchiga,
millest on praeguseks saanud minu igahommikune praemuna või omletikõrvane ja
terviseallikas, eriti paslik külmadel talvekuudel, kui C-vitamiini värsketest
toodetest rohkelt saada pole. Kimchit valmistan pea iga kuu suuremas koguses ja
see on saanud lemmikuks ka sõpradele, kellele seda aegajalt külakostiks viin
või tellimuse peale valmistan.
Paar
nädalat vana kimchit on niisama hea süüa aga vanemat ja veidi rohkem iseloomuga
kimchist saab valmistada palju erinevaid roogi. Seni on minu lemmikuks olnud
kimchi pannkoogid, mille retsepti ka teiega varsti jagan. Pikemat aega olen
mõelnud kimchi hautist otsast lõpuni ise valmistada. Sel nädalavahetusel oli
selleks ideaalne võimalus, sest kappi oli seisma jäänud juba 2 kuud vana
kimchi, mis sellise hautise jaoks just ideaalselt sobib. See on Korealaste
lemmik viis vanemat kimchit tarbida ja kuuldavasti menüüs lausa iga nädal. Lisaks
sellele olin veidi tõbine ja vajasin kokkamis-meditatsiooni taastumisek (minu
viis ennast välja lülitada).
Ma ei hakka asja ilustama, see roog ei ole
kiireteks argipäevaõhtuteks vaid pigem pikkadeks nädalavahetusteks, kui plaanid
köögis terve päeva veeta. Need minu lemmikud J
Kõik algas laupäevahommikul käiguga lihapoodi, kust
ostsin supikonte, millel oli ka liha küljes. Kondid olemas, röstisin neid ahjus
tunnikese, et saada puljongile tänu Mailliardi reaktsioonile
tugevamat lihamaitset. Siis liha potti ja puljond 3 tunniks madalal kuumusel
podisema. Neljast liitrist veest ja kontidest jäi järgi üks liiter tummist
puljongit, mis jahtudes kallerdus.
Kellel puljonigikeetmise jaoks aega pole, võib
selle asendada ka poest ostetud sea- või kanapuljongiga. Puljongikuubikut
kasutades ei saa kindlasti võrdväärset lõpptulemust.
Retsepti idee sain siin blogis juba eelnevalt
mainitud Koreatown-i raamatust,
lisaks sellele uurisin ka oma lemmk Korea köögi toidublogijate Maangchi ja Sue postitusi sellest
Korea köögi klassikust.
Kimchi hautis
Kogusest jätkub 4-6 inimesele
Aega kulub
Puljong: 4 tundi
Hautis: 30 minutit
Vaja
läheb
Puljong
1.5
kg sea supikogu
1
punt rohelist sibulat
1
sibul
2
küüslauguküünt
1
spl doengjangi (Selveri
gurmee aasiatoodete letis olemas)
pöidlasuurune
jupp ingverit
Tee
nii
Kuumuta
ahi 220 kraadini. Rösti konte ahjus tund aega,
kuni liha on mõnusalt karamelliseerunud. Tõsta liha suurde supipotti ja kalla
peale 4 liitrit vett. Keeda madalal tulel kaane all, vajadusel vahtu pealt
koorides 2 tundi. Haki roheline sibul suuremateks ribadeks, koori sibul ja
lõika neljaks, haki ingver suuremateks tükkideks, koori küüslauk. Lisa kõik
potti koos doengjangiga ja keeda veel tund aega ilma kaaneta. Kurna puljong
ära, vajadusel korda tegevust paar korda läbi tihedama sõela, et saada selgemat
leent. Kui kondid on veidi maha jahtunud
eemalda liha kontidelt ja pane kõrvale, seda läheb hautises vaja.
Hautis
Vaja
läheb
5
dl hakitud vanemat kimchit
1
dl kimchi mahla
300
g liha, mis puljongi tegemisest järgi jäi (juhul kui ise puljongit ei keetnud
siis, sea kõhu- või kaelatükk)
1 spl doengjang-i
1
spl suhkrut
1
väike sibul, peenelt hakitud
1
l seapuljongit
250
g tofut
kaunistamiseks
peenelt hakitud rohelist sibulat
serveerimiseks
keedetud riisi
Tee
nii
Sega
haudepotis kimchi, kimchi mahl, sealiha, doenjang, gochujang, gochugaru, suhkur
ja sibul. Kuumuta kõrgel tulle 5 minutit, aeg-ajalt segades.
Kui hautis on tumepunane ja aromaatne, lisa puljong
ja tofu ning aja hautis keema. Seejärel alanda kuumust ja lase maitsete
segunemiseks 15 minutit podiseda.
Kaunista hakitud rohelise sibulaga ja serveeri keedetud riisiga.
Labels: hautis, korea köök, sealiha