Parimad šokolaaditükkidega küpsised



See pealkiri pole liialdus. Need küpsised on tõesti parimad, mis ma kunagi maitsnud olen. Selle retseptini jõudmiseks oli vaja küpsetada ikka mitu-mitu plaaditäit küpsiseid aga õnneks on mul palju toredaid töökaaslaseid, sõpru ja pereliikmeid, kes aitasid seda laari hävitada. Lõpptulemusega olen eriti rahul sellepärast, et minu Ameerika kolleegid kiitsid need heaks ja nende suust kõlanud kompliment ‘’just like at home’’ oli parim mida tahta võis.

Mis teevad selle retsepti eriliseks:

Nende küpsiste saladus on pruunistatud või ehk browned butter. Pruunistatud või saamiseks tulev võid panni peal keskmisel kuumusel kuumutada kuni see muutub merevaigu värvi pruuniks ja lõhnab mõnusalt pähkliselt. Kui või on juba pruunikaks muutunud võib see aga väga kiirest kärssama minna, nii et soovitav on pliidi kõrval valvata, et saaks õigel ajal jaole (räägin omast kogemusest, pidin kahjuks ühe laari võid maha kandma, läks kärssama :( ).

Selle retseptiga on küll veidi rohkem mässamist (ma tunnen, et see on juba stamp lause minu retseptide sissejuhatustes?) kui tavaliselt küpsiste tegemisega ja ühe kausiga ei saa siin kahjuks hakkama, aga tulemus on seda väärt!

Selle retsepti järgi tulevad väljast krõbedad, seest nätsked küpsised, sest nii meeldib mulle. Kellele meeldivad üleni krõbedad küpsised võib paar minutit kauem küpsetada ja taigna enne küpsetamist toatemperatuurile tuua, siis sulab või kiiremini ja küpsised jäävad lamedamad.

Mina hoiaks küpsisetainast enne küpsetamist üleöö külmkapis, et maitsed intensiivistuda. Kellel nii palju aega pole oodata või on hirm, et muidu sööd taigna toorelt ära (see on reaalne oht), siis ei juhtu ka midagi, kui tainast külmpakis ei hoia. Kiirvariandina võib küpsisetaigna lapikuna kilesse mässida ja panna 15 minutiks sügavkülma. Nii jõuab taigen tahkuda ja või sulab küpsedes aeglasemini = nätskemad küpsised.




Šokolaaditükkidega küpsised

Sellest kogusest saab kaks plaaditäit küpsiseid (32 tükki)

Vaja läheb

240 g võid (120 pruuni või jaoks + 120 toatemperatuuril)
2 dl tumedat muscavado suhkrut
1 dl valget suhkrut
2 tl vanilliekstrakti (või suhkrut)
1 muna
1 munakollane
5 dl + 2 spl jahu
1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
200 g tumedat šokolaadi (hakituna)
100 g kreeka pähkleid (hakituna, soovi korral)

soolahelbeid, küpsiste peale raputamiseks

Tee nii:

Kõigepealt pruunista või. Selle jaoks kuumuta pannil võid madalal kuumusel aeg-ajalt segades kuni see vahutab ja hakkab praksuma. Kui praksumine lõppeb, siis liiguta panni aeglaselt kuni või on merevaigu pruun ja köök lõhnab pähkliselt. Kalla laia põhjaga anumasse ja jahuta toatemperatuurini.

Vahusta teine pool toatemperatuuril võist koos pruuni suhkruga kreemjaks vahuks, umbes 3-5 minutit. Lisa vanilliekstrakt, jahtunud pruunistatud või ja valge suhkur ja mikserda segu kuni see muutub heledamaks ja õhulisemaks. Lisa muna ja munakollane ja mikserda veel umbes minut (ära muretse kui segu on veidi ‘’tükkis’’). Sega juurde sool,  küpsetuspulber ja jahu ja sega ühtlaseks. Lõpeta segamine kohe kui jahu on taignasse sisse läinud. Sega õrnalt juurde šokolaaditükid ja soovi korral ka pähklitükid. Mässi taigen toidukilesse ja suru lapikuks. Kiirversioon: pane 15 minutiks sügavkülma. ‘’Mul on aega’’ versioon: pane külmkappi vähemalt 30 minutiks, kuni üleöö.

Kuumuta ahi 180 kraadini.


Võta taigen külmikust välja ja vooli sellest 2-3 cm diameetriga kuulid. Aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile vähemalt 3 cm vahedega, sest küpsised sulavad küpsedes lamedamaks. Küpseta 15 minutit kuni äärtest krõbedad aga keskelt veel pehmed. Võta ahjust välja, raputa igale küpsisele peale paar soolahelvest ja suru õrnalt sisse ja lase 5 minutit plaadil jahtuda. Peale seda lao restile jahtuma. Serveeri kuumalt koos külma piimaga või hoia õhukindlalt ja tarbi nädala jooksul.

Labels: ,