See pealkiri pole
liialdus. Need küpsised on tõesti parimad, mis ma kunagi maitsnud olen. Selle
retseptini jõudmiseks oli vaja küpsetada ikka mitu-mitu plaaditäit küpsiseid
aga õnneks on mul palju toredaid töökaaslaseid, sõpru ja pereliikmeid, kes
aitasid seda laari hävitada. Lõpptulemusega olen eriti rahul sellepärast, et
minu Ameerika kolleegid kiitsid need heaks ja nende suust kõlanud kompliment ‘’just like at home’’ oli parim mida
tahta võis.
Mis teevad selle
retsepti eriliseks:
- Pruunistatud või
- Üleöö taignal
seista laskmine
- PALJU šokolaadi
- Sool nii taignas
kui ka peale raputatuna, mis intensiivistab maitset
- Suur hulk uurimustööd
enne kokkama hakkamist
- Sest Küpsis...!
Nende küpsiste
saladus on pruunistatud või ehk browned
butter. Pruunistatud või saamiseks tulev võid panni peal keskmisel kuumusel
kuumutada kuni see muutub merevaigu värvi pruuniks ja lõhnab mõnusalt pähkliselt.
Kui või on juba pruunikaks muutunud võib see aga väga kiirest kärssama minna,
nii et soovitav on pliidi kõrval valvata, et saaks õigel ajal jaole (räägin
omast kogemusest, pidin kahjuks ühe laari võid maha kandma, läks kärssama :( ).
Selle retseptiga
on küll veidi rohkem mässamist (ma tunnen, et see on juba stamp lause minu
retseptide sissejuhatustes?) kui tavaliselt küpsiste tegemisega ja ühe kausiga
ei saa siin kahjuks hakkama, aga tulemus on seda väärt!
Selle retsepti
järgi tulevad väljast krõbedad, seest nätsked küpsised, sest nii meeldib mulle.
Kellele meeldivad üleni krõbedad küpsised võib paar minutit kauem küpsetada ja
taigna enne küpsetamist toatemperatuurile tuua, siis sulab või kiiremini ja
küpsised jäävad lamedamad.
Mina hoiaks
küpsisetainast enne küpsetamist üleöö külmkapis, et maitsed intensiivistuda.
Kellel nii palju aega pole oodata või on hirm, et muidu sööd taigna toorelt ära
(see on reaalne oht), siis ei juhtu ka midagi, kui tainast külmpakis ei hoia.
Kiirvariandina võib küpsisetaigna lapikuna kilesse mässida ja panna 15 minutiks
sügavkülma. Nii jõuab taigen tahkuda ja või sulab küpsedes aeglasemini =
nätskemad küpsised.
Šokolaaditükkidega küpsised
Sellest kogusest
saab kaks plaaditäit küpsiseid (32 tükki)
Vaja läheb
240 g võid (120 pruuni või jaoks + 120 toatemperatuuril)
2 dl tumedat
muscavado suhkrut
1 dl valget
suhkrut
2 tl
vanilliekstrakti (või suhkrut)
1 muna
1 munakollane
5 dl + 2 spl jahu
1 tl soola
1 tl
küpsetuspulbrit
200 g tumedat
šokolaadi (hakituna)
100 g kreeka
pähkleid (hakituna, soovi korral)
soolahelbeid,
küpsiste peale raputamiseks
Tee nii:
Kõigepealt pruunista
või. Selle jaoks kuumuta pannil võid madalal kuumusel aeg-ajalt segades kuni
see vahutab ja hakkab praksuma. Kui praksumine lõppeb, siis liiguta panni
aeglaselt kuni või on merevaigu pruun ja köök lõhnab pähkliselt. Kalla laia põhjaga
anumasse ja jahuta toatemperatuurini.
Vahusta teine
pool toatemperatuuril võist koos pruuni suhkruga kreemjaks vahuks, umbes 3-5
minutit. Lisa vanilliekstrakt, jahtunud pruunistatud või ja valge suhkur ja
mikserda segu kuni see muutub heledamaks ja õhulisemaks. Lisa muna ja
munakollane ja mikserda veel umbes minut (ära muretse kui segu on veidi ‘’tükkis’’).
Sega juurde sool, küpsetuspulber ja jahu
ja sega ühtlaseks. Lõpeta segamine kohe kui jahu on taignasse sisse läinud.
Sega õrnalt juurde šokolaaditükid ja soovi korral ka pähklitükid. Mässi taigen
toidukilesse ja suru lapikuks. Kiirversioon: pane 15 minutiks sügavkülma. ‘’Mul
on aega’’ versioon: pane külmkappi vähemalt 30 minutiks, kuni üleöö.
Kuumuta ahi 180
kraadini.
Võta taigen
külmikust välja ja vooli sellest 2-3 cm diameetriga kuulid. Aseta need
küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile vähemalt 3 cm vahedega, sest küpsised
sulavad küpsedes lamedamaks. Küpseta 15 minutit kuni äärtest krõbedad aga
keskelt veel pehmed. Võta ahjust välja, raputa igale küpsisele peale paar soolahelvest ja suru õrnalt sisse ja lase 5 minutit plaadil jahtuda. Peale
seda lao restile jahtuma. Serveeri kuumalt koos külma piimaga või hoia
õhukindlalt ja tarbi nädala jooksul.
Labels: küpsised, šokolaad